Del 13 al 16 de juny es va celebrar el XVIII Congrés de Psicologia de l’Activitat Física i de l’Esport a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya de Barcelona (l’INEFC), organitzada per l’Associació Catalana de Psicologia de l’Esport (ACPE). L’esdeveniment va reunir a més de 300 professionals del sector que durant quatre dies van compartir coneixement i experiències. En Jordi Segura, president de l’ACPE i president del comitè organitzador, va estar a càrrec de donar la benvinguda al Congrés durant l’acte inaugural.
Bones pràctiques d’activitat física en salut mental
El divendres 14 de juny es va celebrar la taula de debat sobre bones pràctiques d’activitat física en salut mental, moderada per la Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental, en la qual hi van participar: Eduardo Torras, director general de Sport2Live, Marta S. Bret, directora de WeMind Cluster, Judith Martínez, psicòloga i responsable de l’àrea de rehabilitació comunitària d’Osonament, Carles Ventura, psicòleg i professor a l’INEFC i Gemma Salmerón, del Departament de Salut.
L’impacte de l’esport a Catalunya
El Dr. Carles Ventura va parlar sobre l’impacte de l’esport i els programes esportius a Europa, destacant que Catalunya encara està per sota de la mitjana europea en l’ús de teràpies esportives. Tot i això, va remarcar que en altres aspectes, la regió està ben posicionada, arribant a nivells similars a Finlàndia o França.
Per la seva banda, la Gemma Salmerón, va oferir una àmplia visió sobre la salut mental, abordant la patologia dels pacients, les problemàtiques que enfronten i l’epidemiologia a Catalunya. Va assenyalar que, tot i que els inicis de les teràpies esportives en salut mental mostren resultats positius, encara manca evidència científica concloent que ho demostri.
Finalment, la Judith Martínez, va compartir l’experiència dels programes esportius que actualment es porten a terme a Osonament (amb ioga i taitxí), gràcies als quals ha millorat la qualitat de vida i l’estat d’ànim tant dels professionals com dels pacients.
La Sra. Magda Casamitjana va concloure la sessió subratllant la importància de formar personal esportiu especialitzat per garantir l’eficàcia de les teràpies esportives.
Iniciatives WeMind
Durant la seva intervenció, la Marta S. Bret va parlar de i l’evolució de WeMind Cluster i des de la salut mental fins a la promoció de l’autonomia personal a través del sistema nerviós central com a eix biològic, incloent una perspectiva psicosocial, des de la promoció fins a la rehabilitació social i laboral.
En aquesta visió 360, es va destacar la importància de l’esport com a pilar per a la prevenció i el tractament, esmentant estretes col·laboracions, entre d’altres, amb entitats com Sport2Live al qual se li ha donat molt suport pel desenvolupament, tant de projectes digitals com Fit Path així com en el talent professional amb la creació de les càpsules formatives ‘Sport Skills’ distribuïdes dins de la plataforma de talent i formació del clúster: Mind Excellence. En l’àmbit de la comunicació i la sensibilització, Sport2Live va participar juntament amb el clúster en la Marató de TV3, impulsant una jornada per difondre la rellevància de l’esport en la prevenció, el tractament i la rehabilitació de les persones amb patologies mentals.
Actualment, ambdues organitzacions estan treballant en un nou projecte amb la Fundació Barça i l’Hospital Clínic en la recerca d’evidència clínica de l’activitat física com a part del procés terapèutic en joves i adolescents amb trastorns de salut mental.
Tanmateix, l’Eduardo Torras va agrair el paper i suport del clúster en l’impuls de totes aquestes iniciatives i tot seguit va detallar el funcionament de la seva metodologia recentment certificada i que compta no només amb professionals sanitaris sinó també amb professionals de l’esport (diplomats a l’INEF). Això últim és un element clau de l’avantatge competitiu de l’organització.
Finalment, la Judith Martínez, va compartir l’experiència dels programes esportius que actualment es porten a terme a Osonament (amb ioga i taitxí), gràcies als quals ha millorat la qualitat de vida i l’estat d’ànim tant dels professionals com dels pacients i que en fases posteriors s’han exportat a l’entorn de rehabilitació d’aquests.
