L’estudi elaborat per l’equip d’investigació d’ITA, liderat per Antoni Grau; junt amb el catedràtic Guillem Feixas de la Universitat de Barcelona i el Doctor Chris Evans de la Universitat de Sheffield, ha obtingut resultats empírics de 324 pacients amb diagnòstic de Trastorn de Conducta Alimentària (TCA). Aquests resultats s’inscriuen en un estudi que ha durat 3 anys. Ara, durant el Congrés, s’han presentat els resultats del primer any de l’estudi.
Quins han estat els resultats de l’estudi?
Els resultats obtinguts en aquest primer any no deixen dubtes: amb el tractament a les 324 pacients estudiades, s’obté una millora molt significativa tant per als símptomes alimentaris com per al malestar psicològic subjacent a aquests símptomes. La magnitud de l’efecte del tractament és molt gran en termes estadístics, sobretot en tractaments d’hospitalització. Fins ara, la literatura científica ha reportat resultats modestos en el tractament dels TCA d’alta complexitat.
Aquests resultats demostren el benefici de les estratègies assistencials interdisciplinars, no només centrades en els símptomes, sinó també, en el malestar psicològic associat i que assegurin la continuïtat assistencial que requereixen aquestes complexes malalties.
Podeu veure el pòster aquí.
Medicions més freqüents i durant més temps
“Un dels fets més innovadors d’aquest estudi és l’haver pogut obtenir mesures de 324 pacients cada 3 setmanes per la qual cosa s’ha pogut observar la millora aconseguida setmana rere setmana” afirma Antoni Grau, director clínic de el grup ITA i un dels investigadors de l’estudi.
En els estudis d’aquest tipus no són habituals les medicions tan freqüents durant períodes tan llargs de temps.
D’altra banda, l’equip d’investigació de la Universitat de Barcelona ha vetllat per la integritat de les dades sotmetent setmanalment a aquests a processos de qualitat que asseguraven la inexistència d’errors en l’administració de proves i la codificació dels resultats.
“La Universitat de Barcelona ha participat també en el disseny de l’estudi i tindrà un paper preponderant en l’anàlisi dels resultats i en la seva disseminació en congressos i revistes científiques d’alt impacte internacional”, afirma Guillem Feixas, catedràtic de la UB i coautor de l’estudi.