NOTÍCIES WEMIND

Tres casos d’èxit de socis del CSMC de transformació del model de negoci

Salut Mental Actualitat Empreses Jornades

Assistim a la X Jornada de canvi estratègic en clústers, que organitza ACCIÓ, en col·laboració amb IESE Business School, i que enguany ha presentat una retrospectiva de 17 casos d’èxit que alumnes d’IESE de tot el món han estudiat en la darrera dècada.

Més de 250 directius d’empreses catalanes han assistit aquest dimarts 6 de juny a la ‘X Jornada de canvi estratègic en clústers’, organitzada per ACCIÓ i en col·laboració amb IESE Business School. L’objectiu de la sessió ha estat analitzar els processos de transformació que han dut a termes empreses catalanes de diversos sectors per adaptar-se als canvis i reptes de l’entorn, així com les oportunitats que han trobat a través de la participació en un clúster.

Enguany, la jornada ha celebrat la seva desena edició amb una retrospectiva dels casos d’èxit de 17 empreses que hi han participat al llarg d’aquests anys. Tres d’aquests casos de referència han estat de socis del CSMC: ITA Salud Mental, Hospital Sant Joan de Déu i Grup Sintagmia. I un quart cas, el de l’empresa Carinsa, dedicada a la creació, producció i comercialització d’aromes per a l’alimentació tant humana com animal, i per a fragàncies en l’àmbit dels detergents i cosmètica que en l’actualitat col·labora amb l’ecosistema del CSMC.

El clúster, una eina de canvi estratègic

El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, ha obert la jornada, on ha destacat que “els darrers anys, la necessitat de transformació s’ha accelerat, a conseqüència de la pandèmia, l’escurçament de cadenes de valor globals, la velocitat del canvi tecnològic o l’evolució geopolítica”.

En aquest context, ha subratllat que “el canvi estratègic és una eina clau de competitivitat per a les empreses, que han d’adaptar-se a un entorn cada cop més canviant” i que “els clústers juguen un rol fonamental per ajudar les empreses a encarar aquests reptes i convertir-los en oportunitats”. A més, va recordar que l’any 2022, el Govern va destinar 6 milions d’euros a través d’ajuts per a projectes de transformació del model de negoci i de valor compartit, amb l’objectiu d’acompanyar l’empresa perquè “no només siguin un agent creador de riquesa, sinó que tinguin triple impacte i siguin també un agent transformador de l’economia i la societat, i això s’aconsegueix a través del valor compartit”.

La jornada també ha comptat amb una ponència del professor d’IESE José Luis Nueno, que ha analitzat les conclusions agregades que es desprenen dels projectes de transformació que han impulsat les empreses catalanes al llarg d’aquesta dècada, i del director d’Estratègia Empresarial d’ACCIÓ, Joan Martí, amb una ponència sobre el canvi estratègic en el marc de la política de clústers.

ITA Salud Mental: reconvertint la gestió de la salut mental

En total, els casos de transformació del model de negoci analitzats fins al moment en el marc són de 23 empreses, totes membres de diferents clústers.

Com a sòcia del CSMC trobem ITA Salud Mental que en els últims anys ha sabut implementar alguns canvis fonamentals i reorientar la seva estratègia fins a esdevenir una organització de referència en el tractament integral dels trastorns i problemàtiques associades a la salut mental.

La diversificació de serveis i, sobretot, la seva harmonització; la forta aposta per la innovació i una estratègia sòlida d’aliances que els ha portat a formar part del grup Korian, són algunes de les claus del seu èxit.

Hospital Sant Joan de Déu: l’aposta per la medicina transfronterera

L’altre soci del CSMC que és un exemple d’èxit de reorganització estratègica és l’Hospital Sant Joan de Déu, en aquest cas en concret, per afrontar un entorn advers amb un descens de la natalitat i amb retallades.

Des de l’any 2004, l’Hospital Sant Joan de Déu està immers en un procés de canvi que li ha permès passar de ser un hospital general d’àmbit local a un centre de referència d’alta especialització en Pediatria i salut materna d’àmbit internacional, que atén qualsevol mena de malaltia relacionada amb la infància, per complexa que sigui, i pacients de qualsevol condició econòmica. A més, amb altres entitats mèdiques va impulsar la marca Barcelona Medical Destination.

Sintagmia: com diversificar el negoci per seguir creixent

Durant la jornada també s’ha escoltat el testimoni de l’empresa Llop – Gestió de l’esport, ara del Grup Sintagmia i també sòcia del CSMC. En uns inicis l’empresa oferia serveis de gestió d’equipaments esportius per a administracions públiques, però per seguir creixent va realitzar un canvi estratègic per ser més competitiva.

Actualment, Llop Gestió de l’esport, del grup Sintagmia, ja no només gestiona equipaments esportius, sinó que també ofereix altres serveis dedicats a la salut i al benestar.

Carinsa: l’aroma d’un bon canvi estratègic

Finalment, es va donar a conèixer el cas de Carinsa, una empresa de Sant Quirze del Vallès, dedicada al disseny, fabricació i comercialització d’aromes i fragàncies, que va fer front a la crisi potenciant tres pilars bàsics: la innovació, la diversificació i la internacionalització. De fet, avui dia Carinsa col·labora amb l’ecosistema Clúster fent encapsulats proteics destinats a minimitzar la disfagia.

cluster salut mental catalunya csmc Envelliment innovació Innovación Neurociències salud mental salut mental