NOTÍCIES WEMIND

Tot un èxit el projecte PRODISFAG i el tast de nous productes alimentaris per persones amb disfàgia

Neuro Actualitat Jornades Notícies Projectes

El CSMC impulsa aquest projecte, en el qual s’han desenvolupat 15 productes de nova tecnologia alimentària per facilitar la completa ingesta de nutrients de persones amb disfàgia i pacients que pateixen dificultat de deglució
tast-prodisfag

Les persones amb disfàgia, un símptoma neurològic en que hi ha dificultats per alimentar-se, i persones amb diagnòstics que poden incloure dificultats en la deglució, tenen molts problemes de nutrició i potencialment de salut mental, ja que aquesta condició té un impacte important en la qualitat de vida del pacient.

Davant d’aquest escenari, el CSMC juntament amb l’Institut Pere Mata, Grupo Carinsa i el clúster INNOVACC amb la col·laboració de Sequàlia impulsen el projecte PRODISFAG. L’objectiu: desenvolupar diferents productes alimentaris per a les persones amb disfàgia, per a garantir-ne una millor nutrició i una millor adaptació a situacions socials.

Aquests productes, que han estat en constant desenvolupament durant tot l’any, s’han anat provant pels participants del consorci, i un cop han sigut adequats i segurs, se n’ha fet un tast amb pacients amb disfàgia de l’Institut Pere Mata.

Èxit del projecte PRODISFAG

El Grup Carinsa va desenvolupar productes com sopa de pollastre, aigües gelificades de llimona, gerds i galeta, així com postres de capuccino i vainilla amb proteïna de fava i Sequàlia en va avaluar les característiques nutritives. Després de varis tasts, els productes es van provar amb pacients amb disfàgia de l’Institut Pere Mata. Aquests pacients, sempre acompanyats d’un professional sanitari que els ajudava a provar els diferents productes, van donar la seva opinió en termes de textura, intensitat del sabor, aroma i color.

El testeig amb pacients va ser tot un èxit. La opinió general respecte als productes, va ser que la textura havia estat molt adequada, sent que alguns pacients relataven per exemple, que normalment tot el que mengen fan que els hi piqui la gola, en canvi amb aquests productes no ho sentien. A més, alguns productes tenien aromes molt ben aconseguides, amb el que l’olor et transportava a l’aliment que s’intentava recrear. El producte que més va agradar va ser la sopa de pollastre gelificada, concretament pel gust i per l’aroma.

Webinar ‘Nutrició i Salut Mental’

En el marc del projecte, el consorci va organitzar el Webinar ‘Nutrició i Salut Mental. Implicacions en la qualitat de vida de la disfàgia i possibles solucions’. L’objectiu de la jornada era fer un retorn dels resultats, així com millorar el coneixement, conscienciar a la societat i lluitar contra l’estigma envers els trastorns neurològics i les seves conseqüències.

La sessió ha comptat amb la ponència de la Cristina Bedmar, Doctora en Nutrició i Metabolisme per la Universitat Rovira i Virgili, qui ha presentat les funcions de l’alimentació (nutricional, social i cultural) i els beneficis d’una alimentació saludable en totes les etapes vitals i en patologies com la disfàgia. Bedmar ha explicat com diagnosticar la disfàgia i com fer adaptacions alimentaries i durant els àpats per millorar la ingesta i la vida de les persones que pateixen aquesta condició (cuidar l’entorn, la presentació dels aliments, el posicionament del pacient, entre altres).

També hi va intervenir la Dra. Eva Viñuelas, metge de família i comunitària de l’Institut Pere Mata. La Dra. Viñuelas va aprofundir en la fisiologia de la deglució, els tipus de disfàgia i la seva fisiopatologia, les complicacions d’aquesta condició, com diagnosticar-la (signes i símptomes d’alerta) i possibles tractaments. Ha remarcat que “menjar és un plaer fisiològic i, de fet, és dels últims que es perd”, i que per tant, s’ha de tenir en compte per a la qualitat de vida dels pacients amb disfàgia, però que a més a més “la població ha de ser sensibilitzada per que les famílies estiguin alertes ja que un inadequat tractament pot desencadenar conseqüències fatals”.

Finalment, el Sergi Colomina, tècnic de projectes de I+D+i del Grupo Carinsa, ha explicat el projecte en detall, els productes desenvolupats i el tast amb pacients. Tenint en compte la excel·lent acceptació dels productes desenvolupats, ja s’està treballant en el desenvolupament de nous gustos, la incorporació de vitamines, minerals probiòtics i altres ingredients funcionals, per fortificar els productes en base a les necessitats i requeriments nutricionals dels pacients. També es faran estudis de vida útil i una validació de la estabilitat organolèptica dels productes desenvolupats.

La jornada ha conclòs amb la rellevància de la relació entre la salut mental i la nutrició, no només per un aspecte nutricional, sinó perquè menjar també és un acte social i cultural, el que queda reflectit en la disfàgia. Per sort, seguim innovant de forma col·laborativa per donar resposta als reptes que se’ns plantegen, d’aquí la rellevància de projectes com PRODISFAG.

El vídeo i els materials de la sessió ja estan disponibles a l’àrea socis.

PRODISFAG ha estat finançat a través d’ACCIÓ en el marc de la convocatòria IRC 2022-2023.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es accio_horitzontal_color.png
alimentació saludable Disfàgia innovació alimentària problemes de nutrició productes alimentaris projectes CSMC qualitat de vida salut mental