Assistim a la segona edició del Technology Exploration Day de la Xarxa TECSAM, una trobada per abordar els principals reptes i bones pràctiques en la incorporació de solucions en salut mental dins del sistema de salut català. Amb la benvinguda institucional del Dr. Joan Vegué, director del Pla director de Salut Mental i Addiccions, l’acte va reunir a més de 50 representants que conformen les línies d’innovació en Salut Mental.
Amb un sistema de salut saturat a causa de l’augment de patologies mentals, en Dr. Vegué va afirmar que “les tecnologies poden augmentar l’accessibilitat, especialment en joves i millorar el tractament… Estem en un moment singular i decisiu però s’ha de plantejar com fem front als reptes.”
La demostració de l’efectivitat de les pràctiques innovadores en la incorporació de la tecnologia a la Salut Mental i la regulació del tractament i confidencialitat de les dades, serveixen com a punt de partida per donar pas al diàleg i la reflexió dels participants.
Digitalitzant l’atenció en salut mental
L’acte també va servir de marc ideal per a la presentació del projecte e-Salut Mental Catalunya, a càrrec del seu impulsor, el Dr. Diego J. Palao, director de Salud Mental del Parc Taulí. Aquest és un dels 18 projectes innovadors que promou el SISCAT (sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya), i que pretén la incorporació de noves solucions digitals a la salut mental, obrint un procés de compra pública innovadora en tres línies d’actuació dins l’àmbit clínic:
– L’autoavaluació digital
– Els tractaments digitals en pacients lleus i moderats.
– La monitorització dels pacients greus.
Reptes, problemàtiques i bones practiques en salut mental
L’últim bloc de l’acte el conforma el grup de debat sobre el tema que ocupa la jornada, una taula rodona d’on n’extraiem tres reptes en el desenvolupament de les noves tecnologies. En primer lloc, que hi hagi consens clínic, ja que no tots els professionals ni centres treballen igual. Seguidament, que la informació utilitzada i transmesa sigui veraç i que hi hagi un marc legal. Finalment, que el projecte tingui viabilitat i sostenibilitat en el temps.
A més, se’n extreuen tres bones pràctiques principals, la primera és que cal formar als professionals de la salut mental per tal de que puguin incorporar les tecnologies innovadores, la segona és que s’ha de destinar més temps al desenvolupament de la UI i la UX de cara a l’usuari, per tal de minimitzar la corba d’aprenentatge i millorar l’adherència a les solucions. Per últim, cal incorporar la mirada dels pacients i professionals al desenvolupament d’aquestes eines que tenen com a objectiu final la millora del benestar d’aquests.