Tot i que la salut mental al món laboral continua sent un estigma, cada cop més organismes, empreses i persones estan decidides a parlar-ne i combatre-la. Tenim les crides i mesures recentment aprovades per l’OMS, l’OIMT o, fins i tot, la campanya d’enguany d’Obertament “Hi guanyem tots”. També està més present en l’agenda d’equips de recursos humans, de prevenció de riscos laborals i de les organitzacions en general amb més consciència sobre la necessitat d’informar, prevenir o fins i tot, oferir recursos de suport per a la salut mental de les persones treballadores.
Des de la plataforma MindExcellence, i de la mà de la consultora IPSOS, s’ha elaborat l’informe ‘Necessitats Formatives en Salut Mental Laboral’ per conèixer quins programes de salut mental tenen més interès per a les empreses, independentment de la seva activitat econòmica.
Continguts d’interès per a equips directius
Segons l’estudi, els programes formatius de més interès per als equips directius estan relacionats amb la gestió d’equips i aprendre a donar resposta a les diferents fonts de tensió. En aquest sentit, destaquen aquelles formacions que:
- ajuden a gestionar de forma més efectiva diferents perfils i necessitats.
- milloren l’adaptació a nous reptes, canvis o nous entorns.
- donen eines per combatre la precarietat laboral.
- ajuden a gestionar les elevades càrregues de treball i la pressió.
Continguts d’interès per a la plantilla
Més enllà dels equips directius, les necessitats detectades per a la resta de la plantilla són formacions per:
- aprendre a gestionar el temps.
- identificar i gestionar les emocions.
- millorar la gestió de l’estrès.
- conèixer tècniques per comunicar-se de forma assertiva.
- incrementar l’autoestima i l’autoconfiança.
- aprendre nous hàbits i rutines d’autocura emocional.
Una resposta específica, la clau de l’èxit
Una altra de les conclusions de l’informe és que una bona formació en salut mental cal que s’ajusti a un diagnòstic integral de l’organització.
En aquest sentit, hauria de tenir present la cultura i trajectòria de l’empresa a qui s’adreça, la permeabilitat de la plantilla, el perfil del o la responsable d’implementar els programes de formació i salut i, sobretot, quina afectació té la pressió laboral i la precarietat en l’organització.
Pots consultar una píndola de l’informe en l’espai exclusiu per a socis.
Noves oportunitats amb MindExcellence
En l’actualitat, la plataforma de formació i capacitació MindExcellence té disponibles diferents formacions orientades a millorar el benestar emocional de les plantilles de treball de les empreses. En cas que la teva organització tingui interès a desenvolupar projectes formatius i de benestar emocional, contacta amb nosaltres.