El passat 13 de juliol, el Clúster Salut Mental Catalunya va organitzar, amb la col·laboració d’ACCIÓ, un seminari online per explicar als seus associats com integrar el Valor Compartit en la seva estratègia empresarial i generar així, millores socials, mediambientals i laborals, però també oportunitats de negoci. En l’actualitat hi ha en marxa un programa de 6 projectes pilot per divulgar estratègies de valor compartit en els clústers, oferir formació especialitzada a equips i prioritzar econòmicament els projectes amb estratègia de valor compartit.
Abans de resumir què es va explicar en aquest seminari és fa necessari una breu definició del concepte de Valor Compartit, una teoria de l’economista Michael Porter (també creador del concepte “clúster”) que expressa que l’impacte econòmic i l’impacte social d’una empresa són dues cares de la mateixa moneda. De fet, el concepte va molt lligat a la idea de sostenibilitat corporativa, no només ambiental, sinó també econòmica i social. En definitiva, incorporar el valor compartit al centre de la nostra estratègia de negoci, ens pot ajudar a arribar al nostre màxim potencial empresarial.
Per què el Valor Compartit ha d’estar al centre de la nostra estratègia?
El seminari va començar amb la intervenció de Joan Martí, director de la unitat de Clústers d’ACCIÓ. Martí va destacar que el moviment de Valor Compartit forma part d’un nou paradigma cap al qual estem avançant, que deixa de posar els accionistes al centre per posar-hi la societat.
Martí esmenta quatre factors que fan pensar que la sostenibilitat corporativa i el valor compartit s’han de tenir al centre de l’estratègia de negoci.
En primer lloc, pot servir per atraure talent. Tant les manifestacions de Fridays for Future, com diversos estudis, apunten que el “talent millenial” no vol treballar en empreses que tinguin impactes ambientals o socials negatius. En segon lloc, cal convèncer al consumidor, que cada vegada té més consciència ètica a l’hora de triar un producte.
Un altre factor que ens hauria de fer reflexionar és el finançament: la sostenibilitat corporativa no és un tema de filantropia, està demostrat que es valora econòmicament i que el mercat dóna recompenses a les empreses i productes sostenibles. Per exemple, les empreses del subíndex Dow Jones Sustainability, que han incorporat productes més sostenibles de manera conscient, tenen sis vegades més vendes que la resta.
Finalment, Martí assenyala que hi ha una creixent legislació pro sostenibilitat i que caldrà tenir estructurat i monetitzat l’impacte social i mediambiental. Per tot això, la tendència és que el valor compartit estigui cada vegada més al centre de l’estratègia de l’empresa.
Com es genera valor compartit des del clúster?
Els clústers són espais perfectes per incorporar el concepte de valor compartit, ja que són espais d’estratègia que comparteixen reptes estratègics i tenen dinàmiques de treball coordinat i projectes específics del sector als quals afegiríem una dimensió social. A més, en el cas del Clúster Salut Mental Catalunya, aquesta visió social ja forma bona part del seu ADN, ja que recull en la seva cadena un compendi de moltes activitats amb la persona i el seu camí de vida i acompanyament al centre.
En aquesta línia, la unitat de Clústers d’Acció treballa en un programa de 6 projectes pilot per divulgar estratègies de valor compartit, oferir formació especialitzada a equips i prioritzar econòmicament els projectes amb estratègia de valor compartit.
B-Corp: una metodologia completa i exigent
Per fer aquest camí, Joan Martí assenyala que “cal monetitzar l’impacte social i ambiental”, i que en els projectes pilot s’ha confiat en un model internacional ja existent: B-Corp. Es tracta d’una metodologia en constant revisió que es va crear als Estats Units i que permet que l’empresa pugui demostrar que és sostenible en cinc àmbits (medi ambient, treballadors, clients, comunitat i governança) i que no té únicament la part econòmica entre els seus objectius. Més de 100.000 empreses estan utilitzant el seu mètode, que es pot trobar en obert i online, però només 3.000 han fet l’esforç addicional de passar pel procés de certificació. A Catalunya hi ha poc més de 20 empreses certificades per B-Corp i a Espanya unes 80.
Programes pilot: en què consisteixen?
Pau Virtudes, gestor de projectes de dinamització de Clústers d’Acció, va explicar més en profunditat en què consisteixen els projectes estratègics de valor compartit en clústers. Actualment en tenen sis operatius amb el Packaging Cluster, Catalan Water Partnership, Kid’s Cluster, Indescat (Catalan Sports Cluster), Modacc (Clúster català de Moda), Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC). Virtudes apunta que els agradaria extendre el programa als 29 clústers que treballen a Catalunya Clusters i Acció.
Els objectius d’aquests programes són identificar oportunitats de negoci vinculades a Valor Compartit i mesurar i conèixer l’impacte social i ambiental de les organitzacions que hi participen. Aquest projecte, que té quatre mesos d’execució, permet que es pugui generar valor compartit a través de les interaccions del mateix clúster (Virtudes apunta que “és un entorn i companys de viatge perfectes per generar projectes i implementar iniciatives alineades amb la generació de valor compartit”), així com tammbé a través de les interaccions entre clústers (“creuar dues cadenes de valor diferent tenint en compte reptes i interessos comuns i desenvolupar un projecte és una font per generar projectes de valor compartit”).
Virtudes assenyala els múltiples beneficis per participar com a clúster en aquests projectes: sofisticació de l’estratègia empresarial, millora de la competitivitat i del clúster, identificació d’oportunitats de millora en resultats socials i mediambientals i reforç del compromís i la cultura de responsabilitat corporativa. “Si volem empreses del futur, hem de treballar des de ja la cultura de la sostenibilitat corporativa”, conclou.
Ferrer: un procés de valor compartit d’èxit
Per aterrar a la pràctica el treball en valor compartit, el seminari va comptar amb la intervenció de Marta Anglada, Sustainability Manager als Laboratoris Ferrer, una empresa farmacèutica amb més de 1.800 treballadors, 11 filials a tot el món i present a més de 120 països. Anglada explica que el punt de partida estratègic de l’empresa sempre ha estat el de “generar un impacte positiu en la societat i l’entorn a partir del poder del negoci, per tal de construir una societat millor i millorar el benestar de les persones”. També destaca que cal obrir l’enfocament i no només mirar la sostenibilitat corporativa cap endins, sinó també analitzar quin és l’impacte de la nostra activitat cap enfora. Això és el que permet avaluar el valor compartit.
L’empresa va començar a definir una estratègia de sostenibilitat a partir d’un anàlisi de l’any 2014 sobre l’impacte ambiental de la seva activitat. A partir d’aleshores, tal com explica Marta Anglada, “la sostenibilitat va deixar de ser una cosa del departament de sostenibilitat, sinó un criteri a tenir en compte en qualsevol procés de decisió i que involucra a diferents departaments de forma transversal”. Des d’aleshores, l’empresa ha realitzat més de 30 projectes transversals amb 17 departaments implicats i més de 150 accions comunicatives i de sensibilització al voltant de projectes amb la sostenibilitat corporativa al centre.
Amb el temps, Ferrer ha redefinit la seva estratègia de sostenibilitat i ha incorporat el pilar social, a més de l’ambiental. “No ens referim a aspectes de responsabilitat social corporativa només, sinó a temes de governança, de com potenciem el talent i les condicions dels treballadors, de l’impacte en la comunitat o del treball amb els clients”, assenyala la Sustainability Manager dels laboratoris.
És aquí on van veure B-Corp com una oportunitat, una palanca per posar ordre i valor a tot el que ja es feia. Encara estan en el procés. “Pots certificar-te com a empresa a B-Corp amb un total de 200 punts -com a mínim n’has de tenir 80-. Vam fer l’autoavaluació i hem començat un procés d’auditoria, hem dissenyat un pla amb 36 accions que hem de desenvolupar d’aquí a finals d’any i l’any vinent començarem el procés formal d’auditoria amb l’objectiu de certificar-nos com a empresa a B-Corp”, explica Anglada.
La Sustainability Manager explica que la metodologia de B-Corp és molt exigent i té uns estàndards molt elevats, però que és molt transversal i a la vegada, prou flexible per adaptar-la a cada casuística. “És un procés lent perquè cal que la direcció doni suport i que tothom entengui que la sostenibilitat corporativa i el valor compartit és un factor estratègic i beneficiós per a tota l’empresa i que cal que es treballi des de tots els departaments. Però és la manera perfecta de fer valdre totes les accions que fem que tenen un impacte positiu en la societat”, conclou.