Els hàbits sedentaris i la manca d’activitat física regular representen un dels principals reptes en la gestió pública dels municipis del país. La promoció d’un entorn ‘active friendly’ és essencial per fomentar l’activitat física entre els ciutadans.
Més de la meitat de la població catalana practica esports fora de les instal·lacions convencionals, però la major part de la inversió en construcció i manteniment es destina a aquest tipus d’infraestructures. Així, s’ha detectat una manca d’espais esportius accessibles per a tothom dins els municipis, que ofereixin una diversitat d’opcions d’activitats i interacció social per a tots els col·lectius.
Amb aquest context, el passat dijous 22 de febrer es va celebrar la Jornada “Projecte Talent. (RE-) Invenció i (RE-) Inversió dels espais esportius per a tothom: Una nova mirada” al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès. Organitzada per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (Esportcat) juntament amb INDESCAT, el clúster de l’esport,l’objectiu de la jornada es va centrar en donar a conèixer bones pràctiques i casos d’èxit al voltant d’intervencions democratitzadores en espais esportius.
Participem al Marketplace
La jornada també va ser una gran oportunitat per donar visibilitat a la nova imatge de WeMind Cluster. Concretament, vam participar dins del Marketplace, l’àrea expositiva on diferents organitzacions vam tenir l’oportunitat d’exposar els nostres serveis/productes. Tanmateix, els moments d’interacció i networking amb els diferents agents ens van permetre reflexionar sobre el paper dels sectors de la salut mental i l’autonomia personal dins de la planificació d’aquests espais.

Espais esportius per a tothom
L’acte va reunir diferents agents del món de l’esport i representants de més de 90 ajuntaments del territori.
L’Anna Caula, Secretaria general de l’Esport i de l’Activitat Física, va ser l’encarregada de donar la benvinguda fent èmfasi en “la importància de l’exercici per tenir més salut, emocional i física”. També en la voluntat de “donar un impuls al moviment de ciutats actives, espais verds on tothom pugui fer activitat: més esport, més país.”
Durant la primera taula rodona dedicada als espais d’activitat física per a tothom, es va posar en debat com es pot millorar la fórmula esport-ciutadania-arquitectura, posant el focus en la necessitat d’adaptar els espais esportius a persones de totes les edats. L’arquitecte i urbanista Juan Andrés Hernando va remarcar que “les persones necessiten inclinar-se cap al benestar saludable… s’han de trencar les barreres culturals que tenim, hem de canviar el xip”. Per la seva banda, en Toni Llop, gestor d’Instal·lacions Esportives d’UBAE, va destacar “la necessitat de treballar en la inclusivitat.”
La segona taula es va centrar en dos casos d’aplicació als municipis de Cornellà i Vic, per donar a conèixer els seus projectes i com estan integrant aquesta mirada d’esport per a tothom.
Per concloure, l’Anna Cuala va acomiadar-se fent una invitació per “recol·locar el focus, pensar en altres perspectives per optimitzar els serveis: les administracions i municipis han de pensar en espais que donin resposta a més d’un col·lectiu, aquests espais s’han de viure d’una altra manera, tenir més usos… hem de generar espais perquè tothom faci esport!”.