Certament, el 2023 ha estat un any ple d’emocions. Les celebracions que han envoltat el desè aniversari del clúster han estat les grans protagonistes d’aquest darrer tram de l’any. Ens han fet aflorar el nostre sentiment de pertinença i enfortit el compromís que mantenim amb l’organització, però tot i l’espectacularitat de la gran gala final, no ha estat l’única fita destacada de l’any. Ara, a punt d’acabar el 2023, volem aprofitar per recordar i valorar el més rellevant d’aquests 12 mesos més enllà de l’aniversari.
1. Nou update estratègic a Catalunya
Per primera vegada, el mapa econòmic de Catalunya sobre el sector de la salut mental i l’autonomia personal s’elabora incorporant la mateixa visió funcional i integrada que manté el clúster. Es tracta d’una radiografia actualitzada i necessària – el darrer anàlisi d’ACCIÓ es va fer el 2017 i no tenia en compte les empreses dedicades a l’autonomia personal- en la que hi podem trobar les xifres més rellevants del sector a Catalunya, dades mundials, tendències i oportunitats de negoci. Entre les dades més rellevants: Catalunya té 772 empreses de l’àmbit, el triple que fa 6 anys, que representen gairebé el 4% del PIB i donen feina a més de 62.000 persones.
2. El deteriorament cognitiu, una prioritat en innovació
Una de les activitats més ben valorades pel socis durant aquest any ha estat la jornada temàtica que es va organitzar sobre deteriorament cognitiu associat als trastorns mentals. Aquesta jornada, emmarcada en el Care and Autonomy Living Lab (CALL), l’espai d’innovació oberta impulsat pel CSMC, va permetre identificar els principals reptes que hi ha d’innovació sobre aquest tema, però sobretot, donar el tret de sortida a un procés de cocreació en el que impulsarem projectes que ofereixin solucions a aquesta problemàtica.
3. Estrenem pla d’internacionalització
Durant el 2023 hem estrenat el nou Pla d’Internacionalització del sector de la salut mental i l’autonomia personal, que s’ha elaborat des d’ACCIÓ, i que aborda els principals reptes i oportunitats pel sector, així com les estratègies clau que ens portaran a arribar a nous mercats. Però també, hem recuperat les missions internacionals i ho hem fet per la porta gran. De la mà dels socis, hem visitat la regió de París, on hem pogut conèixer de primera mà un dels principals ecosistemes en l’àmbit de l’envelliment i l’autonomia a Europa i al món, i com a part del programa clústers, hem viatjat al Japó i a Boston per obrir una nova finestra d’oportunitats i aliances.
4. Creixement de socis
L’ecosistema del clúster segueix creixent i tanquem l’any arribant gairebé al centenar de socis, en concret, a desembre de 2023, hi trobem 92 organitzacions adherides a l’organització, un salt considerable respecte els 22 socis que van participar en la seva constitució el 2013. També pel seu perfil, molt més diversificat pel que fa al seu àmbit i amb més representació territorial.
5. WeMind, l’inici d’una nova etapa
Fa gairebé un mes estàvem celebrant al DFactory els 10 anys de vida del clúster. Vàrem commemorar una trajectòria d’èxits, però també, vàrem donar el tret de sortida oficial a una nova etapa amb la nova marca del clúster. WeMind reflecteix l’ampliació que hem fet del perímetre del nostre ecosistema per incloure tots els agents que treballen l’autonomia de les persones i alhora, potenciar la presència del clúster més enllà de les nostres fronteres.