Un dels investigadors principals del projecte, el Joan Moyà-Köhler, és una de les persones que col·laboren amb el clúster impulsant el Brain Living Lab sobre cures i autonomia. Aquesta iniciativa està enfocada a esdevenir un espai per repensar i treballar de forma participada l’impuls tècnic i científic en relació a l’àmbit de la salut mental, la diversitat funcional i l’envelliment.
El projecte “Infraestructures per a una vida independent” creua, precisament, aquests elements i reconeix el potencial de la recerca i l’impuls d’iniciatives en l’àmbit de l’autonomia de forma participativa. Així doncs, se situa en la intersecció dels marcs que promouen el benestar social en relació a l’habitatge i la promoció de la vida independent, amb l’envelliment i la vida de col·lectius en situació de dependència.
L’objectiu de la recerca és encarar el repte que suposa articular i facilitar infraestructures que s’ajustin als principis de la vida independent i autònoma, posant en el centre a les pròpies ciutadanes concernides juntament amb l’objecte d’estudi, a través de la seva participació com a coinvestigadores.
Alternatives per a la vida independent i autònoma
Per tant, la proposta aspira a donar resposta a tot un seguit de qüestions que necessiten ser re-configurades arran de la covid-19. Des de les infraestructures, els canvis que ha suposat la pandèmia per a organitzacions de suport socials que fan possible la vida independent, altres canvis tecnològics i ambientals i la variació dels usos i definicions dels espais, tant individuals com col·lectius, que sostenen les cures.
Aquest és el punt de partida del projecte que ha de permetre engegar el disseny i articulació de noves estratègies que poden ser útils per a la promoció i el desenvolupament de noves alternatives habitacionals que millorin la vida dels col·lectius concernits, basant-se en els principis de la vida independent, la interdependència i l’ètica de les cures.
La rellevància dels espais de co-creació
Aquest premi és un reconeixement a la feina posada en marxa pels investigadors i les investigadores que ara s’ha guardonat i, sobretot, una prova de la rellevància que tenen les propostes en relació a l’autonomia d’aquests col·lectius. A més, també remarca la importància que els espais de corecerca o cocreació tindran els propers anys en l’àmbit en el que se sitúa el Brain Living Lab, que a l’actualitat està començant a projectar-se.