Javier Sánchez Pedrera – 01/02/2019
El Palau de Marianao (St. Boi de Llob.) va acollir el dimecres 30 de gener la jornada de clausura del projecte Biomassa en el que han participat el Clúster Salut Mental Catalunya (CSMC) i el Clúster de la Biomassa de Catalunya (CBC). La sessió va comptar amb els diferents actors implicats en el procés de gestió forestal, cultiu llenyós i inserció sòcio-laboral, així com també amb la presència de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, referent en matèria de salut mental i sostenibilitat.
L’obertura de la jornada, a càrrec del tinent d’Alcaldia de ciutat sostenible, Josep Puigdengoles i la tinenta d’Alcaldia d’Igualtat i Drets socials, Salut González, va destacar pels valors socials que s’extreuen del projecte. “L’ús de la biomassa ha demostrat ser una eina d’inserció laboral, anti-estigma i d’activitat econòmica” va comentar la tinenta.
L’interclúster es va dur a terme durant els anys 2017 i 2018, treballant en paral·lel amb les empreses i organitzacions involucrades en l’ecosistema de la biomassa i la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental. L’objectiu era analitzar el potencial d’inserció laboral en la gestió agro-forestal de cultius energètics per a l’autoconsum de biomassa a Sant Boi.
A continuació els clústers managers, Marta Sánchez Bret (CSMC) i Marc Cortina (CBC) van presentar el resultats del projecte. “La inserció laboral en persones amb trastorns mentals suposa un retorn anual de més d’11M d’€/any i estalvis pels diferents sistemes de protecció social” va remarcar Marta Sánchez Bret. Per altra banda, el gerent del clúster de Biomassa va posar èmfasi en la importància en termes econòmics i socials d’aquesta forma d’energia sostenible a Catalunya. “Més del 60% del territori és superfície forestal, això suposa ser el 4t indret europeu amb més superfície arbrada. No obstant, només es gestiona el 30% del potencial de Biomassa possible” va matissar.
Pel que fa a les valoracions de les actuacions executades dins el projecte en l´abast establert: generació de llocs de treball amb la plantació i recollida de la paulònia (espècie més adequada per a la generació de Biomassa), es determina que el procés no és viable econòmicament.
Aquesta part del procés genera anualment pocs dies laborables de feina que alhora requereixen una formació específica per als treballadors. Per tant, amb la finalitat d’assegurar la continuïtat laboral al llarg de l’any es planteja ampliar el procés, aprofitant també els recursos forestals propers a la zona com a recurs energètic de biomassa per usos tèrmics en les instal·lacions de Sant Boi.
De la plantació de Biomassa al procés agro-forestal
D’aquesta manera, s’obre un nou front d’abordatge entre els dos clústers basat en el treball col·laboratiu, havent d’incloure a les persones amb trastorns mentals en els models de negoci d’empreses del sector de la biomassa i el procés agro-forestal que permetrà seguir treballant en aquesta línia, no solament amb el Municipi de Sant Boi, si no amb tots aquells municipis que hi estiguin interessats.
Al finalitzar el torn dels clústers manager es va organitzar una taula amb agents d’ambdues organitzacions per debatre sobre les oportunitats i els reptes que deixava el projecte una vegada finalitzat. La inserció de les persones que pateixen trastorns de salut mental en el mercat de treball ordinari (Metodologia IPS) com a eix de l´èxit tant de la pròpia teràpia com de la normalització de les malalties en l´àmbit laboral.
En la clausura, l’Alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret i Sabidó va reiterar la importància social de projectes com aquest degut als valors d’inclusió, col·laboració i sostenibilitat que promouen; així com la intenció de continuar treballant dins el municipi en exemples de sostenibilitat i economia circular.