La complexitat de la salut mental i dels seus múltiples abordatges (clínic, mèdic, social, terapèutic…) es fa palesa en el quart número de la revista Brain, amb el títol Genètica i neurociències. Tendències en investigació i clínica. El monogràfic vol aproximar els darrers desenvolupaments de la genètica en el camp del sistema nerviós a través de diversos articles de persones expertes. Tots i cadascun dels continguts tenen un interès especial per a uns i altres professionals del nostre sector (psicòlegs, metges especialistes, personal d’assistència, serveis socials…) i posen de manifest tot el coneixement que s’aglutina dins l’ecosistema del Clúster Salut Mental Catalunya.
Què hi trobem a Brain #4?
Obre aquest número de la revista un article introductori sobre Genètica i Salut Mental signat per Elisabet Vilella, de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i la Universitat Rovira i Virgili. Té un glossari de termes des dels més bàsics fins als més avançats que apareixen després en altres articles.
Tot seguit, trobem articles que expliquen les principals línies d’investigació actuals en genética, agrupades en quatre blocs: FIDMAG – Germanes Hospitalàries Research Foundation, l’Institut Pere Mata i els Grups de Recerca associats a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Barcelona.
A continuació quatre articles reflexionen sobre la genètica en la recerca i detallen els avenços en la recerca i la seva aplicació clínica potencial. Els articles són:
- Els diferents tipus d’estudis genètics en salut mental i la seva aplicació, per l’equip FIDMAG i CIBERSAM.
- Present i futur de la genética en els trastorns psiquiàtrics, per Noèlia Fernandez, membre del Centro de Investigació Biomédica en Red (CIBER).
- La recerca en Genètica i Sistema Nerviós Central, per Bàrbara Arias, Araceli Rosa de la Cruz i Sergi Papiol, investigadors de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB) i del Centre for Biomedical Research Network on Mental Health (CIBERSAM).
- Genètica i ambient en els trastorns psiquiàtrics i de conducta. El cas de les addicions, per Noèlia Fernàndez, del CIBER.
Finalment, la revista inclou un parell d’articles orientats a dues de les disciplines on la genètica està ja contribuint a la clínica actual: l’anàlisi genètica i el desenvolupament de fàrmacs, escrits per Marina Riera, genetista i fundadora d’ADN Institut, i Carlos Buesa, Conseller Delegat d’Oryzon.