El passat dimecres 10 de maig, la seu d’ACCIÓ del passeig de Gràcia va acollir una de les cites claus del calendari del CSMC d’aquest 2023: l’assemblea general de socis. Una jornada especial, no només per rendir comptes a les organitzacions associades i presentar la memòria d’activitats del CSMC de 2022, sinó perquè en aquesta ocasió, també es va votar la nova junta directiva i es va presentar l’informe del sector de la salut mental i l’autonomia personal a Catalunya que ha elaborat ACCIÓ, en col·laboració amb el CSMC.
Informe la Salut mental i l’autonomia personal a Catalunya
Oriol Alcoba, director general d’indústria de la Generalitat de Catalunya, i Inma Rodríguez, mànager d’Intel·ligència de Mercat d’ACCIÓ, van obrir la jornada amb la presentació d’aquest darrer informe sectorial que, entre altres conclusions, revela que ja hi ha 772 empreses dedicades en aquest àmbit a casa nostra que donen feina a 62.104 persones.
En aquest sentit, es constata que les empreses dedicades al sector català de la salut mental s’han triplicat, en comparació amb el 2017, la darrera vegada en què es va quantificar aquest àmbit, tot i que llavors no es van tenir en compte les companyies dedicades a l’autonomia personal i al suport a les persones amb dependència. Quant al volum de facturació, aquest és sis vegades superior que fa sis anys.
L’informe complet està disponible a l’àrea de socis.
Taula rodona amb experts
Un cop presentades les dades més destacades, es va organitzar una taula rodona d’experts, moderada per Alberto Pezzi, sènior mànager de Clústers, per valorar les conclusions de l’estudi. En aquest espai de reflexió hi van participar Antoni Esteve, fundador d’Adsalutem, Marco Raya, terapeuta ocupacional a l’Institut Guttmann, Angel Puertas, cofundador i CEO de SeniorDomo, Marta Viaplana, gerent del Grup Som Via i Marta Sánchez Bret, gerent del CSMC. Totes les aportacions seran recollides en el nou update estratègic del clúster.
Repàs a les fites de 2022
La segona part de la jornada es va dedicar a celebrar l’assemblea general ordinària i extraordinària del CSMC. De la mà del president del CSMC, Francesc Arrufat, del vicepresident, Jordi Royo, i de l’equip tècnic del clúster, es va fer un repàs de les principals fites aconseguides el darrer any i es va presentar la memòria d’activitats de 2022, un període de temps en el que destaca l’ampliació del perímetre que hem dut a terme, per crear un ecosistema que treballi l’autonomia en el camp de la salut mental, les neurociències i l’envelliment i que contempli el sistema nerviós central, com a únic eix funcional.
També destaca l’esforç que s’ha realitzat per promoure el desenvolupament d’iniciatives col·laboratives per millorar la competitivitat de les empreses i entitats del clúster. En aquest sentit, des del CSMC s’ha impulsat la creació d’un instrument propi: una oficina de projectes que ofereix assessorament i suport a les empreses associades que volen participar en processos col·laboratius innovadors.
Èxits del Care and Autonomy Living Lab (CALL)
Pel que fa als projectes impulsats pel CSMC, l’equip tècnic va fer balanç del Care and Autonomy Living Lab (CALL), l’ecosistema d’innovació oberta gràcies al qual s’ha dissenyat una eina d’avaluació de competències per promoure la inserció laboral de persones amb TEA. Actualment, dels del CALL s’està treballant en projectes relacionats amb la robòtica en espais assistencials i el desenvolupament de tecnologies alimentàries per a persones amb disfàgia.
Novetats a la plataforma MindExcellence
Per altra banda, hem engegat MindExcellence, la plataforma de formació per a professionals impulsada pel CSMC que vol donar resposta a dos dels reptes del sector sociosanitari: el dèficit de professionals i la manca de formació especialitzada. També, promoure la salut mental i el benestar en l’àmbit laboral.
Durant aquest primer any de vida ha presentat una primera oferta formativa centrada a millorar les competències clíniques dels i les professionals, com les jornades organitzades al voltant dels programes PAE-TPI del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, amb gairebé 900 persones participants.
Per al nou any, el campus continuarà millorant la seva funcionalitat i els seus serveis amb un catàleg formatiu molt més ampli, que també inclourà l’àmbit de la salut mental en el món laboral, així com noves jornades temàtiques.
D’aquesta nova oferta formativa, destaca el curs per millorar la detecció, identificació i abordatge de la conducta suïcida, acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS) i que ha estat patrocinat per Janssen, i una formació sobre el model Safewards, de la mà dels i les professionals de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
Més visibilitat de la revista Brains
Finalment, entre els instruments propis, també es va destacar la revista Brains, que durant el 2022 va incrementar la seva difusió i visibilitat. A més es va recordar als socis les diferents oportunitats de patrocini que ofereix la publicació.
Calendari d’activitats de 2023
Pel que fa al calendari d’activitats d’aquest any, es va recordar la importància del nou pla estratègic pels pròxims 5 anys, que s’ha de presentar aquest 2023. Des de l’equip tècnic es va convidar els socis a participar en els 3 pròxims tallers d’update estratègic que s’organitzaran i on es repassaran les diferents verticals.
Una altra de les fites importants, serà la pròxima missió internacional a París al voltant de la silver economy, encara amb algunes poques places disponibles. També, les trobades setmanals de la Task Force Next Generation (TFNG), l’oficina de projectes ampliada del CSMC que està facilitant l’articulació i la presentació de projectes alineats a les oportunitats de finançament de NG, i les jornades dels programes PAE-TPI, que s’organitzaran al novembre.
Per acabar amb el repàs al nou calendari, es va anunciar la data del 30 de novembre per a la festa de celebració del desè aniversari del CSMC i es va convidar a totes les organitzacions sòcies interessades a participar i donar suport a l’esdeveniment.
Aprovació de la gestió de la Junta, Quotes i comptes anuals
Tot seguit, l’assemblea va sotmetre a avaluació la gestió efectuada per la Junta Directiva, que va aprovar els comptes anuals i acordar l’aplicació de resultats. En aquest sentit, el balanç de la gestió és positiu amb una situació econòmica del clúster sanejada i un patrimoni, pel que fa a la propietat intel·lectual, que anem augmentant amb el temps.
La nova Junta Directiva
En el darrer tram de l’assemblea es va votar la nova Junta Directiva del clúster, reelegint per unanimitat Francesc Arrufat per seguir a la presidència del CSMC fins al 2025.
Amb un projecte de continuïtat amb la línia d’accions de la Junta precedent (tot i que amb una nova composició diferent en compliment dels estatuts de l’organització), Arrufat va explicar que es continuarà treballant per millorar la competitivitat, la transferència de coneixement i la innovació de tot l’ecosistema.
Composició de la nova Junta Directiva
- President – Francesc Arrufat (Institut Pere Mata)
- Vicepresidenta – Victòria Monell (Fundació Malalts Mentals Catalunya)
- Tresorer – Jordi Royo (Amalgama 7)
- Vocal – Salut Gonzalez (Ajuntament Sant Boi)
- Vocal – Vicenç Martinez (Janssen)
- Vocal – Isolda Tresserras (Lundbeck España SAU)
- Vocal – Ulises Cortés (UPC – Universitat Politècnica de Catalunya)
- Vocal – Joan Orrit (Benito Menni CASM)
- Vocal – Sebastià Santaeugènia (Parc Sanitari Sant Joan de Déu)
- Vocal – Antoni Corominas (Althaia)
- Vocal – Joan Guanyabens (Tic Salut Social)
- Vocal – Joan Vegué (Centre Psicoterapia Barcelona)
- Vocal – Jordi Cid (IAS Girona)
- Vocal – Jaume Raventós (ITA Clínic)
- Vocal – Jaume Capdevila (Sant Joan de Déu Terres de Lleida)
- Vocal – Esther Lobo (Badalona Serveis Assistencials)











