NOTÍCIES WEMIND

Finalitza el projecte SOC amb dues propostes formatives

Neuro Salut Mental Senior Notícies Projectes Socis

Finalitza el projecte de detecció de necessitats formatives del mercat de treball i millora de la planificació de la formació que promou l’Administració Pública, amb la participació de 6 entitats associades. Les dues formacions especialitzades en l’atenció a persones amb trastorns cognitius, estaran disponibles pròximament al catàleg del SOC.

WeMind Cluster va col·laborar el passat mes de maig de 2022 amb el projecte de detecció de necessitats formatives impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), ACCIÓ i el Consorci per a la Formació Contínua (Conforcat), que té l’objectiu d’articular un model de detecció de necessitats formatives amb els clústers, per tal de millorar l’oferta pública de formació professional de Catalunya.

El projecte va comptar amb la participació de 6 entitats sòcies que van aportar el seu expertise pel desenvolupament del mateix, que finalment es va donar per tancat el passat 29 de desembre del 2023. El procés va consistir en la realització de 2 tallers i diferents reunions de treball per portar a terme l’elaboració de 2 formacions especialitzades en l’atenció a persones amb trastorns cognitius.

Amb aquest projecte es pretén aconseguir l’aportació d’un benefici per al sector de les cures i l’atenció, i la validació de la metodologia utilitzada com a eina legítima pel diagnòstic de necessitats formatives del sector que incorpora la perspectiva real de les empreses que hi formen part.

Noves propostes formatives per l’atenció a la longevitat

Després de la primera reunió de treball entre el SOC, el Conforcat i el Dpt. d’Educació amb WeMind Cluster, es va acordar realitzar aquesta detecció de necessitats formatives dins l’àmbit de l’envelliment, donats els reptes que es plantegen de cara al futur dins aquest sector i la necessitat d’adequació dels processos d’atenció holística a la longevitat.

Un cop trobat l’eix, es va dur a terme un primer taller amb la participació de 5 entitats sòcies, que els hi va permetre aportar una visió integral de l’atenció al col·lectiu de la longevitat: Villablanca Serveis Assistencials, Bennito Menni CASM, SJDD de les Terres de Lleida, E3 Grup Sintagmia i Sant Andreu Salud.

Una de les principals conclusions es va centrar en la necessitat d’oferir una nova proposta de formació en termes de coneixement sobre l’atenció, les cures i la consciència de la vulnerabilitat pel personal que s’encarrega de l’atenció directa als usuaris.

Després d’aquesta sessió, vam treballar a centrar les accions desenvolupant un segon taller, que es va portar a terme el febrer de 2023, per tal d’estructurar les formacions segons les necessitats detectades. En aquest taller hi van participar la Fundació Villablanca i Sant Andreu Salut.

Finalment, la consultora Notus va elaborar els programes formatius, que van ser validats pel clúster i els diferents agents del consorci, incorporant també la col·laboració d’ITA Salut Mental.

Dues formacions d’especialització, pròximament disponibles al catàleg del SOC

Es van plantejar dues formacions: una dedicada a l’especialitat “Atenció a persones amb trastorns cognitius” (40 hores en 4 mòduls), i la segona “d’Atenció a les persones amb trastorns cognitius en estat inicial” (30 hores en 3 mòduls). Ambdues, amb l’objectiu de formar als treballadors i treballadores d’atenció sanitària dels grups professionals vinculatsamb les cures i l’atenció directa a l’usuari, en la detecció, l’atenció i la col·laboració amb el diagnòstic del col·lectiu de persones amb trastorns cognitius.

Les dues propostes formatives, s’incorporaran al catàleg de cursos d’especialitats formatives del SOC i s’han presentat també al SEPE (Servicio Público de Empleo Estatal) per a la seva incorporació als seus serveis, per tal de millorar les competències professionals de l’àrea de l’atenció sanitària.

Els resultats, s’han pogut assolir gràcies a la implicació del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Conforcat, ACCIÓ i el Departament d’Educació, i també, al paper dels clústers com a agents dinamitzadors del sector i nexe entre les diferents entitats que conformen les cadenes de valor, i de totes les entitats participants.