NOTÍCIES WEMIND

El CSMC participa en la Jornada ‘Salut Mental i Jo’

Actualitat Jornades Notícies Socis

El passat 23 de gener el CSMC va participar en la 4ª edició de la Jornada Salut Mental i Jo. L’acte va ser una crida cap a la transformació col·lectiva per abordar els reptes actuals en Salut Mental. La importància del treball en xarxa entre govern-sector sanitari-societat i famílies, al centre del diàleg com a eina per començar a trencar murs.
salut-mental-i-jo

Organitzat pel Grup SOM Via i amb la col·laboració de Janssen, ambdues entitats associades al clúster, l’acte va reunir més de 250 professionals, representants d’administracions, entitats educatives, organitzacions, professionals i pacients. Aquesta 4a edició va obrir un espai per converses en primera persona, així com un debat professional al voltant del tractament i tracte basat en el valor, una visió que va més enllà de la simptomatologia i el saber clínic.

Acompanyament i vida digna

La primera taula de la sessió va reunir interessants experiències en primera persona al voltant de nens, joves, addiccions, estigma i la necessitat de la detecció precoç dels trastorns mentals.

En representació del CSMC hi va assistir el seu president, Francesc Arrufat, director Gerent de l’Institut Pere Mata, qui va recalcar “la importància de sensibilitzar a la població i als professionals dels problemes de salut mental que sofreixen els joves i qualsevol grup d’edat. Donar la veu als afectats en primera persona aporta un valor especial perquè ens ofereix una mirada des de les seves pròpies vivències.” Per la seva part, la Carmen Armengol, cofundadora del Grup SOM Via, es va referir a l’acompanyament en salut mental entès “com una relació, no com una estructura, una atenció integrada, feta amb rigor i professionalitat.” També va fer una crida als assistents per transformar, fent de l’acompanyament una disciplina “hem de treballar per l’autonomia, pels drets, per la vida digna, per l’acompanyament adequat a la realitat” però també a treballar per fer un món més humà, habitable i millor.

Treball en xarxa, imprescindible per aconseguir el canvi

La segona part de la jornada va explorar línies d’acció basades en el respecte de la mà de dues expertes, l’Anna Forés, pedagoga de la UB i la psicòloga pediàtrica Ester Camprodon, del Parc Sanitari SJD. Des d’una mirada més assistencial, ens van explicar la importància de l’educació inclusiva però sense oblidar el paper imprescindible del vincle familiar i la seva implicació en el desenvolupament dels nostres joves i infants.

La sessió, que va tenir lloc al Col·legi de Metges de Barcelona, també va comptar amb la participació d’en Carles Campuzano, conseller de Drets Socials, qui va inaugurar l’acte; la Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental, i l’Aina Plaza, directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, qui va estar a càrrec del tancament de l’acte. Plaza va concloure recalcant que per aconseguir un sistema més proactiu i amb una orientació més comunitària “hem de sortir dels centres, fer més atenció a domicili si cal, en espais no sanitaris, per donar millor resposta a les necessitats (dels pacients)…. Prioritzem l’atenció en petits i joves que han patit especialment la pandèmia i també l’atenció des de la primera línia (atenció primària), donant eines de detecció precoç”.