La tarda d’ahir dijous 30 de novembre, el Clúster Salut Mental Catalunya (CSMC) va celebrar el seu desè aniversari amb una gala per commemorar la seva trajectòria i reconèixer bones pràctiques del sector. També, per iniciar una nova etapa que reflecteix el canvi de rumb que l’organització ha fet en els últims anys, que ha anat ampliant el seu perímetre per incloure tots els agents que treballen l’autonomia de les persones.
L’esdeveniment, que s’ha celebrat a DFactory Barcelona, ha aplegat més de 200 socis i personalitats com el conseller de Salut, Manel Balcells, la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i la directora de Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Benestar Social, Marta Masagué.
Després de deu anys de vida, avui el clúster aglutina més de 95 membres d’un sector en creixement – s’ha triplicat en els últims 6 anys – i amb major pes, representant quasi el 4% del PIB a Catalunya.
Historia i balanç del passat, present i futur del clúster
La gala ha obert les portes amb un espai expositiu de 10 mòduls que permetien fer un recorregut cronològic per la història del CSMC i amb espais singulars dedicats als projectes i eines pròpies del clúster, com la revista Brains, la nova plataforma de formació especialitzada en salut mental i benestar laboral Mind Excellence i el Care & Autonomy Living Lab.
Posteriorment, el president del CSMC, Francesc Arrufat, de la mà dels expresidents Alfons Icart, Pere Bonet i Joan Orrit, ha fet balanç del passat, present i futur de l’entitat.
També ha intervingut Jaume Bosch, exalcalde de Sant Boi de Llobregat i un dels iniciadors del clúster, i Josep Ramos, exdirector clínic de l’àrea de Psiquiatria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
“Els èxits obtinguts pel clúster durant aquesta dècada avalen la nostra proposta d’un model de clúster més social, que aposta per millorar la competitivitat del sector integrant persones usuàries en el procés d’innovació. Alhora, s’obren nous reptes, com contrarestar el dèficit de professionals, promovent el talent i impulsant una formació més especialitzada, o inclús, la necessitat d’una major internacionalització del sector”, ha explicat Arrufat.
Guanyadors de la 1a edició Premis Clúster Salut Mental Catalunya
Un altre dels moments més esperats de l’esdeveniment ha estat l’entrega dels #PremisCSMC, un reconeixement als projectes col·laboratius més destacats que empreses, entitats i agents vinculats al clúster han posat en marxa.
Aquesta edició dels premis ha comptat amb el patrocini d’Amalgama7, Otsuka Pharmaceutical, Janssen, Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, ITA i Dendrite Commons.
Els projectes guanyadors de les diferents categories són:
- Innovació digital: KALA – App de seguiment de trastorns relacionats amb l’etapa de la menopausa, de l’empresa Qualud.
- Innovació social: SOM CARE – Plataforma de gestió robòtica per les cures assistencials, del Grup Saltó.
- Talent i formació: MINDFUL SCHOOLS – Projecte europeu per la prevenció de salut mental en l’àmbit escolar, de la Fundació Orienta.
- Valor compartit i sostenibilitat: #JUNTOSPORLASALUDMENTALENELTRABAJO – Campanya de sensibilització, de l’empresa Afforhealth
- Internacionalització: Realitat Immersiva en Mercats Internacionals, de l’empresa Broomx.
- Canvi Estratègic: Projecte Confluència, del Grup Sant Pere Claver i la Fundació Tallers.
El jurat estava format per 17 experts que representen les diferents baules de la cadena de valor, que han avaluat les 55 propostes rebudes i seleccionat a les guanyadores.

WeMind Cluster, la nova marca
Finalment, el Clúster va aprofitar el desè aniversari per presentar la nova marca, WeMind Cluster, amb la que a partir d’ara serà denominat el Clúster Salut Mental Catalunya. Amb aquest nou nom, l’organització busca transmetre de manera més fidel l’ecosistema actual de l’organització, que inclou tots els agents que treballen per l’autonomia personal en totes les etapes de la vida de les persones, amb una visió biopsicosocial. També, potenciar la internacionalització del sector.
“La nova marca respon a la necessitat d’adaptar-nos a la realitat de què és actualment el clúster. El nostre perímetre ha crescut en aquests deu anys i no podem parlar només de salut mental. Tenim una visió holística, que contempla oferir un suport totalment integral a les persones que tenen trastorns del sistema nerviós central al llarg de la seva vida. Ara, amb el nou nom es reflecteix millor aquesta visió”, explica la gerent Marta Sánchez Bret.

La galeria de l’esdeveniment ja esta disponible en aquest enllaç.
La resta de materials estaran disponibles a l’àrea socis els pròxims dies.
