La jornada virtual de la ECHAlliance va reunir participants de 95 països d’arreu del món i va comptar amb entitats tan rellevants com IQVIA, MedTech Europe, Pfizer, Branewo LLC, entre altres. En aquest esdeveniment, sobre tot s’ha parlat sobre Health Data i Digital Health.
Reptes en la societat digital emergent i la health data
També s’han tractat varies temàtiques sobre les dades de salut i com co-crear aquesta Digital Health Society. Algunes de les qüestions plantejades són els reptes que ens trobem a dia d’avui en l’atenció mèdica, que són la necessitat de contenir els costos creixents i gestionar amb pressupostos limitats, així com la necessitat creixent de generació d’evidències per satisfer les diverses demandes de les parts interessades, sovint en terminis curts. També la necessitat de dades actualitzades del món real sense cap carrega addicional per als metges i la necessitat d’evidència del món real al principi del cicle de vida del producte.
Altres reptes entorn a l’atenció mèdica actual són la confiança en la medicina basada en l’evidència i en l’avaluació de la tecnologia saludable per impulsar la presa de decisions, la proliferació de fàrmacs competidors en les mateixes àrees terapèutiques i l’augment de la demanda d’evidència sobre malalties rares/ultra rares.
Tanmateix, en aquesta jornada s’ha volgut destacar que per fer front a aquests reptes necessitem millors dades de salut i millor gestió, així com més Health Data sorgida d’evidències del món real. Tanmateix, hi ha alguns reptes que amenacen el poder d’aquestes dades: les dificultats dels individus en accedir i controlar les seves dades de salut, com també la dificultat dels professionals de la salut en accedir a les dades de salut. Addicionalment, ens trobem amb que els responsables polítics no poden accedir fàcilment a les dades de salut, que els proveïdors del serveis de salut digital es troben amb varies limitacions, i que encara hi ha poca recerca i innovació que es faci en base a dades de salut.
Finalment, s’han proposat alguns elements clau per aconseguir una Societat Digital de Salut Europea (European Health Digital Society (EHDS), com per exemple, establir drets legals entorn a les dades, i que en aquesta societat hi estiguin implicats una gran varietat d’actors.
La digital health society de cara al futur
Per tal de poder avançar cap a una Digital Health Society ens cal considerar tots els reptes que estem afrontant a dia d’avui, fer servir la Health Data com a eina per abordar-los, sense oblidar que aquesta mateixa Health Data incorpora reptes que també s’han de considerar.
L’esdeveniment ha sigut tot un èxit, amb ponències internacionals de qualitat, que de ben segur tindran el seu fruit en un futur pròxim.