A l’inici de l’Assemblea General del Clúster de Salut Mental de Catalunya, celebrada el 22 de setembre a les 16h al Palau Marianao de Sant Boi de Llobregat i retransmesa en streaming, va tenir lloc la xerrada ‘DeepTech, l’oportunitat per construir solucions disruptives en salut mental i neurociències’.
La xerrada va començar amb la intervenció d’Oscar Sala, director del programa The Collider al Mobile World Capital Barcelona. Aquest programa acompanya a equips d’alt rendiment per tal que creïn start ups que introdueixin innovacions de deep tech que millorin la vida de les persones al mercat. “És important que parlem molts idiomes: el de les universitats, el de l’inversor, el científic i el del mercat, i aquest programa permet portar tecnologies que s’estan treballant a les universitats i al mercat per poder resoldre necessitats”, explica el director de The Collider.
El projecte crea equips de treball amb científics i emprenedors per tal d’impulsar tecnologies d’alt potencial basades en Intel·ligència Artificial, l’Internet de les Coses, hardware i robòtica, XR/3D o 5G. A més, acompanya les start ups amb formacions i especialistes que van guiant els equips en cada etapa.
Mental XR: un projecte d’èxit
La xerrada va comptar amb Luis Castillo, CEO de Mental XR, un projecte sorgit de la darrera edició de The Collider. Mental XR proposa solucions tecnològiques pel diagnòstic i el tractament de desordres cognitius.
El projecte va sorgir perquè la cosina de Luis, una noia russa adoptada, patia la síndrome alcohòlica fetal, un trastorn permanent provocat l’alcohol ingerit per la mare durant el període de gestació o lactància. “Per això hem desenvolupat una app basada en intel·ligència artificial, validada pel doctor Oscar Garcia-Algar i per l’Hospital Clínic, que té un 100% d’efectivitat per detectar si la persona pateix aquest trastorn”, explica Luis Castillo.
Mental XR també ha desenvolupat un tractament per aquest i altres desordres cognitius, basat en una xarxa de realitat virtual immersiva, enfocada sobretot als infants. “Fins ara només existeixen tractaments en aquest escenari que utilitzen proves en paper, però aquí hem desenvolupat escenaris virtuals que permeten que el pacient senti que està jugant, però que permet al professional mesurar i acompanyar les situacions”, explica el doctor Oscar García-Algar, Director Científic de MentalXR.
Luis Castillo destaca l’empenta que li ha donat el projecte The Collider. “T’ajuden a prendre les decisions correctes i reforcen la importància de l’equip: s’ha d’aprofitar el coneixement de cadascú, del comitè d’experts que acompanya el procés… És un gran impuls pel projecte”, explica el CEO de la start up.
