NOTÍCIES WEMIND

Arriba el nou número Brains sobre Salut Mental i Entorn Laboral

Neuro Salut Mental Senior Actualitat Empreses Notícies Recerca

El primer número del 2024 arriba amb una temàtica que, en els darrers anys, ha anat adquirint una creixent importància en el debat social: el benestar laboral i el seu impacte en la qualitat de vida dels treballadors i en la productivitat de les organitzacions.
Brains_12

En 2022 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estimava que els trastorns mentals relacionats amb el treball, com l’estrès i la depressió, tenen un impacte econòmic significatiu a nivell mundial, costant a l’economia global bilions de dòlars en pèrdues de productivitat cada any. Segons els seus informes, la salut mental laboral és fonamental per al benestar integral de les persones, la qual cosa al seu torn resulta ser un element essencial en el funcionament efectiu de les organitzacions.

El primer número Brains del 2024 aborda aquesta temàtica mitjançant les veus dels diferents experts que ens porten a reflexionar sobre la importància d’una cultura organitzacional que promogui la salut mental i l’equilibri entre la vida laboral i personal, reduint així l’absentisme i millorant la retenció de talent.

Des d’aquesta perspectiva, la promoció de la salut mental laboral no és només un benefici per als treballadors, sinó que també contribueix a una major productivitat i a l’èxit sostenible de les organitzacions. Certament, la utilització d’eines tecnològiques i la pròpia recerca ens estan obrint camí perquè això es torni una realitat.

Parlem de benestar laboral

En Business descobrirem, des del punt de vista de la iniciativa privada, com tractar la qualitat del somni i les incidències en el benestar personal i col·lectiu, però també a escala organitzacional i empresarial. Signat per Oscar Alcoberro, de Otsuka Pharmaceutical.

Research aborda la salut mental a l’entorn de les pimes. L’article desgrana una sèrie d’eines utilitzades per les petites i mitjanes empreses per a vetllar pel benestar laboral. El seu autor, Benedikt Aman, de l‘Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, també ens mostra una sèrie d’estudis recents que tenen com principal objectiu millorar la salut mental dels treballadors.

L’autor de Ageing, Toni Calvo, de la Fundació Galatea, presenta un treball enfocat en les amenaces que han combatre els professionals sanitaris dins de l’àmbit laboral. Des d’un enfocament de ‘cuidar al cuidador’, ens mostra d’una banda, algunes eines de prevenció del malestar emocional i per un altre, aquelles orientades en l’envelliment saludable dins del lloc de treball.

Eduard Alcaraz, fundador de FeliciCat reflexiona sobre la felicitat en l’entorn laboral: és possible ser un treballador feliç i eficaç al mateix temps? Segons l’autor d’Innovation, crear una cultura de la felicitat és possible i molt més fàcil del que imaginem.

Claudi Camps, de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de IAS Girona, presenta una peça sobre les eines que la neurociència pot posar al servei de les persones i les organitzacions. Destaquen conceptes com el quiet leadership o les eines Brain friendly, que faciliten el disseny de noves estratègies que ajudin a maximitzar el potencial dels treballadors.

En Social, Leandro Tacons i Maria Pérez, de AMMFEINA, reuneixen les associacions que tracten el tema de la salut mental en el treball des de la perspectiva de les persones afectades i entenent que una mala salut mental no és un problema d’índole sanitari, sinó social.

Descàrrega la revista aquí i comparteix els articles!

Participa i forma part de l’equip Brains

A partir d’enguany la revista Brains ofereix impressió de números a demanda, temàtiques d’actualitat i transversals als camps d’actuació del nostre ecosistema. Tria la temàtica i fes la teva sol·licitud!

A més, com cada any, convidem a les organitzacions a continuar participant activament en la revista, ja sigui aportant continguts d’interès per al sector, patrocinant monogràfics o esdeveniments a mesura. També actuant com a ‘media partners’ per a aconseguir ampliar la difusió i l’abast de Brains Journal.

Per a més informació envia’ns un correu.

ageing benestar laboral Neurociències professionals sanitaris salut mental laboral