El projecte Wellbeing ha donat el tret de sortida aquest curs amb la seva primera fase formativa. Es tracta d’un programa impulsat per un consorci de quatre empreses liderat per Greystar, el grup que gestiona la xarxa de residències universitàries més gran d’Espanya. El Clúster Salut Mental Catalunya gestiona el programa formatiu, en el qual hi participen també les entitats membres CEP Eric Berne, Amalgama7 i Barakia.
El pla tindrà una durada de tres anys, distribuït en tres fases i busca millorar el benestar i la salut dels seus treballadors i treballadores, així com la de joves residents que viuen i s’allotgen durant els cursos escolars en les residències d’estudiants de RESA a Espanya.
La Covid-19 amplia els objectius del projecte
El programa de formació tenia com a objectiu inicial proporcionar eines al personal de les residències universitàries per a què puguin lidiar amb problemàtiques de salut mental que afecten els residents de les universitats, però amb el coronavirus, els objectius s’han ampliat.
“Hem constatat que, a més de que el nostre personal tingui recursos i capacitat per actuar en situacions d’alerta entre els residents, aquestes formacions també tenen l’objectiu de generar un espai que aporti benestar i reforci al nostre staff en aquests moments dificils”, explica Irupe Barroeta, responsable del projecte Wellbeing a Greystar. “Ens preocupa molt que el nostre personal estigui bé emocionalment i per això en aquest primer mòdul es treballa molt la introspecció i es busca portar als nostres directors i treballadors a un punt de reflexió interna i de calma, a més de que coneguin bé els recursos amb què ja compten per fer afrontar situacions de salut mental”, apunta Barroeta.
Millorar les competències personals i benestar dels treballadors
Amb el coronavirus, la primera fase del projecte ha tingut el repte d’adaptar-se a la “nova normalitat” sense perdre l’essència.
“La formació havia de desenvolupar-se fora dels centres i en règim de convivència, la qual cosa permetia certes dinàmiques i tècniques de treball emocional, algunes d’elles lúdiques i de contacte que amb mascaretes i distància de seguretat no són ara possibles. Per això, hem adaptat els mòduls a un procés més reflexiu i intimista en format online, però hem aconseguit que sigui coherent amb la filosofia del projecte de cuidar als i les treballadores”, explica Montserrat Vilardell, del CEP Eric Berne.
“El repte ha estat aconseguir que el grup estigui còmode via online i connecti amb la persona formadora i les dinàmiques, però creiem que, tot i la situació complicada, hem aconseguit aquest benestar que buscàvem”, afegeix Barroeta.
Després d’aquesta primera fase, en què es treballen les competències personals del personal i es generen espais de reflexió col·lectiva per veure com es poden fer el millor ús dels recursos disponibles i quines millores es poden plantejar, es passaria a una segona fase online en què s’aborden continguts relacionats amb la relació i atenció a la diversitat, i una fase 3 en què s’aplicaran les eines treballades durant les dues fases anteriors a la realitat concreta dels directors i del staff a cada residència.
El botó vermell, línia directa amb professionals per a emergències
En paral·lel al pla formatiu, el projecte ha desenvolupat el Botó vermell, una línia per a casos d’emergència en què els directors podran contactar amb professionals de l’entitat Amalgama7, especialitzada en el tractament de trastorns de conducta en infants i adolescents, per poder donar resposta a casos complexos. “Hem de valorar que, en plena pandèmia, projectes com aquest són capaços de posar per davant el bé comú”, conclou Montserrat Vilardell.
Podeu llegir més informació del projecte a la revista Brain (pàgines 22-24).