NOTÍCIES WEMIND

L’Assemblea General WeMind presenta el nou Pla Estratègic 2024-2027

Neuro Salut Mental Senior Actualitat Empreses Jornades Notícies Projectes Socis

Aquesta Assemblea, la primera sota la nova marca WeMind, dona el tret de sortida al nou Pla Estratègic 2024-2027, un document traçat conjuntament amb els associats durant els passats tallers participatius que van tenir lloc el mes de gener d'enguany. L’acte va incloure un tour d’innovació a Suara Coop.

El passat dijous 21 de març de 2024 vam celebrar una Assemblea molt especial:  recordant la Gala 10 anys Clúster Salut Mental i amb l’edició impresa del darrer volum Brains 10è aniversari, recull  dels primers  #PremisCSMC i també la primera amb marca WeMind. Dins l’entorn de  Suara Cooperativa els assistents van tenir l’oportunitat de fer una visita pel Social Digital Lab.

Presentació i aprovació del nou Pla Estratègic 2024-2027

El president del clúster, Francesc Arrufat Nebot, va obrir l’acte fent èmfasi en “el nostre compromís amb l’autonomia personal i el creixement del nostre ecosistema, que s’acosta als 100 socis, fita que assolirem aquest 2024, amb l’entrada de noves organitzacions i empreses que consolidaran el nostre perímetre”.

Tot seguit,  Salut González, Secretària del WeMind Clúster, va destacar les 4 línies estratègiques del nou Pla així com els 13 objectius estratègics que serveixen com a full de ruta per abordar els principals reptes dels sectors de l’envelliment, les neurociències i la salut mental:

  1. Consolidar, diferenciar i expandir l’activitat del clúster: enfortir la marca, intentant que hi hagi major visibilitat i reconeixement del clúster
  2. Impulsar el creixement del sector: impulsar nous projectes, la cooperació i la transferència de coneixement
  3. Oferir un servei excel·lent i de qualitat: formació de l’equip clúster especialment en termes de comercialització; reforçar la comunicació dels socis vs. el clúster i viceversa
  4. Governança robusta, estratègica i eficaç: cal tenir una junta amb lideratge, tot reflectant la missió, la visió i la cultura de la integritat d’aquesta i tots els socis.

També es va remarcar la necessitat de mantenir un model financer que “acompanyi un creixement  sostenible que aporti beneficis a tot el ecosistema. Aquest creixement requereix que els socis apostin per l’ús de la cartera de serveis i portin nous socis”.

Seguidament, en Francesc Arrufat va agregar que el mapa estratègic d’aquest document ens permetrà detallar el pla d’activitats anual per donar resposta a cadascun dels indicadors associats a les diferents línies.

El Pla Estratègic 2024 -2027 va aprovar-se per unanimitat per tots els presents.

Destaquem les fites del 2023

Amb mirada retrospectiva, Marta S. Bret, directora del clúster, va obrir la Memòria de 2023  amb un  emotiu vídeo resum de la Gala Celebració 10 anys i el públic assistent també va rebre un volum especial de la revista Brains. La publicació, dedicada als primers Premis Clúster, recull els projectes guanyadors i finalistes de la mà de les empreses i entitats protagonistes, també disponible en format digital i en petits vídeos.

Per la seva banda, en Francesc Arrufat va remarcar la intensa implicació del clúster amb l’administració, concretament amb el Pla Director de Salut Mental i Addiccions (al voltant de les jornades formatives del PAE-TPI) i la col·laboració amb el Pacte Nacional de Salut Mental per l’impuls de nous projectes.

També va destacar la nova aliança ‘Clústers Salud España’, una aliança de cooperació interclúster de la que WeMind Cluster forma part, amb la finalitat d’establir col·laboracions i nous acords dins del nostre sector en territori espanyol.  El conveni, signat durant el 2023, es vol presentar públicament a Madrid a mitjans de maig del 2024.

Es consolida el Care and Autonomy Living Lab (CALL)

D’altra banda, el CALL ha migrat a una web pròpia, que reforça la seva identitat alhora que facilita la interacció amb els usuaris oferint una navegació més eficaç i intuïtiva.

A més, tanca el 2023 com a nou membre adherit a l’European Network of Living Labs (ENoLL). L’ecosistema WeMind es beneficiarà de la interacció peer-to-peer i les col·laboracions internacionals entre els diversos living labs que conformen la xarxa. L’equip clúster participarà en els grups de treball ENoLL i podrà assistir a les assemblees d’aquesta xarxa mundial de LL.

Així mateix, l’equip va anunciar el pròxim  workshop de cocreació sobre ‘Deteriorament Cognitiu associat a patologies mentals’ que se celebrarà el pròxim 19 de juny amb el suport de Boehringer Ingelheim. Aquest taller, part de la metodologia pròpia CALL, dona continuïtat al Living Lab Day ‘Deteriorament Cognitiu’, que es va celebrar el setembre de 2023 al recinte modernista de Sant Pau.

Noves formacions a la plataforma MindExcellence

Actualment, ja són més de 150 professionals que han complert les formacions incloses dins del programa “Conforcat a mida”, concretament s’ha editat una formació sobre el programa d’hospitalització de salut mental ‘Portes Obertes’, esport i salut mental Sport skills – Life skills’.

A més, el campus va acollir la nova formació ‘Mobilització segura amb persones grans’, la primera formació en l’àmbit de l’envelliment, creada en col·laboració amb el Centre de Vida Independent.

Aquest 2024 seguim treballant amb l’objectiu de complementar les formacions i els cursos disponibles a la plataforma. Repetim col·laboracions amb dues noves edicions de formacions que ja s’han realitzat, aviat desvetllarem quines són.

Tanmateix, us animem que si des de les vostres entitats voleu explorar quines son les vies tan per promocionar les vostres pròpies formacions, com per ajudar-vos en la digitalització d’aquestes, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres!

Oficina de projectes

Si bé, l’any 2023 ha estat l’any on més projectes col·laboratius s’han presentat a petició dels socis (15) corresponents a 630 mil euros repartits, no s’ha pogut arribar al volum extraordinari assolit 2022.

Aquest 2023 es van executar finalment 6 projectes:
MATCHMIND, ContigoCARE i Green Twin per a la línia AEI del Ministerio de Industria y Turismo; PRODISFAG i EudaimonIA dins la línia IRC d’ACCIÓ i finalment les formacions desenvolupades la línia d’ajuts del CONFORCAT, disponibles a la web del MindExcellence.

Per al 2024, donat el canvi de marca i l’ampliació de perímetre hem obert horitzons a noves línies de finançament a nivell local, nacional i internacional. Comptem per tant aquest any, amb un ampli portafolis de propostes, a les quals busquem donar resposta des de l’oficina de projectes.

Calendari d’activitats 2024

Pel que fa a la planificació del 2024, es va presentar la primera edició del ‘WeMind International Forum’ un esdeveniment que es celebrarà el 27 i 28 de novembre i que pretén reunir els agents clau del sector a escala nacional i internacional. Dirigit a públic professional, inclou un programa de dos dies de conferències,  taules rodones, un pitching stage, àrea expositiva de productes i serveis, i reunions B2B.

El tresorer del clúster, en Jordi Royo, va fer una crida a la implicació activa de tots els socis i la creació dels diferents grups de treball que “ens ajudaran a alinear-nos i prioritzar les tasques a nivell d’organització dins d’aquest congrés que sense dubte, és un projecte ambiciós que ens donarà molta visibilitat i posicionament com a marca WeMind: hi cabem tots!”.

Us animem a reservar-vos la data i a posar-vos en contacte amb nosaltres, tant si voleu formar part dels grups de treball, com si us interessa participar en el WeMind International Forum com a pontents, expositors o patrocinadors.

En l’àmbit de la internacionalització, la Marta S. Bret va anunciar les dates de la pròxima missió internacional, que del 25 al 27 de setembre ens portarà a Països Baixos, una oportunitat única per explorar de prop les seves polítiques i pràctiques innovadores en el camp de l’autonomia, l’envelliment i la salut mental.

Finalment, Brains Journal continuarà oferint espais de participació i col·laboracions dins de la seva programació de publicacions trimestrals, que inclouen la possibilitat de patrocinar monogràfics, publicar un article, inserció d’anuncis etc.
Contacta’ns per a conèixer totes les opcions disponibles!

Aprovació gestió i reflexió conjunta

Finalment es va passar a la votació i l’aprovació de les comptes, l’augment de les quotes  i la gestió, que es van aprovar per majoria.

Un 2023 intens amb el major nombre de fites assolides tant a nivell institucional, de creació i preparació de propostes i projectes així com de reconeixements i certificacions.

Un any, on el Propòsit  i l’Alineament gestat al llarg dels 10 anys de recorregut del Clúster Salut Mental Catalunya ratifica el nostre Compromís amb l’Autonomia Personal, tal i com ho mostra el creixement del nostre ecosistema en aquesta direcció, així com en la participació, el nombre d’activitats i el sentiment de pertinença dels nostres associats.

Comencem una nova dècada WeMind amb full de ruta pròpia, participativa i consensuada, que ens ha de permetre assolir la visió i els objectius de forma col·laborativa. Amb l’impuls, la il·lusió i la generositat de tots els que vulguem ser-hi.

Tour d’innovació social

La segona part de la jornada es va dedicar al tour pel Social Digital Lab de Suara, on es van poder visibilitzar els projectes col·laboratius ‘WeMind Senior’ al voltant de la realitat virtual immersiva (RVI), la robòtica assistencial i els entorns adaptats a l’envelliment. Vam poder conèixer in situ i de la má dels seus impulsors, els projectes que les organitzacions sòcies estan implementant i pilotant de forma col·laborativa amb Suara Coop:

  1. Robòtica social amb Group Saltó i el robot assistencial Temi: un projecte finançat pel programa Singulars en l’àmbit de les cures per acompanyar a la gent gran.
  2. ‘Comunitat Makers’ i proves pilot que donen resposta a reptes socials destacant la importància de la creativitat, la innovació i l’aprenentatge pràctic. La cultura ‘maker’ incentiva la creació i la personalització de productes mitjançant l’ús de la tecnologia i les eines disponibles i engloba projectes en impressió 3D, programació i robòtica.
  3. Benestarum: plataforma de benestar laboral per l’acompanyament emocional mitjançant videotrucades per millorar el benestar de les persones treballadores alhora que millora la seva productivitat.
  4. Centre de vida independent (CVI): basat ​​en l’actuació directa sobre les persones, per a millorar la seva autonomia, seguretat i qualitat de vida. Un dels seus projectes, pilotats amb Seniordomo, és la nova generació tecnològica de protecció avançada per detectar situacions de risc a gent gran.
  5. Projecte ROBIN: desenvolupat juntament amb la UPC i altres entitats, el projecte pretén ajudar els adults grans a envellir a casa seva. Els robots poden millorar el benestar de les persones que atenen, mitigar els problemes de l’envelliment, mantenir la independència i també serviran per al seguiment i el diagnòstic precoç de possibles problemes físics i mentals.
  6. Sala de Tecnologia Immersiva: és un espai equipat amb la tecnologia desenvolupada per Broomx per a crear teràpies immersives que no requereixen ús d’ulleres, i que actualment treballa amb el CST en la creació del Projecte REVIVE  amb l’objectiu de millorar el benestar i la salut mental i física de les persones mitjançant l’ús de la Realitat Virtual Immersiva (RVI) i altres tecnologies.

Finalment, l’equip de Suara va destinar un espai especial pel cocktail de networking entre els assistents.

Ja teniu disponible l’enllaç a la memòria 2023 i la galeria d’imatges de l’assemblea!

També teniu disponible la presentació i tots els materials de l’assemblea general, aquí (contingut exclusiu per a socis).

Assemblea General autonomia personal benestar laboral Envelliment innovació memòria Neurociències Pla Estratègic realitat virtual immersiva robòtica assistencial salut mental tecnologia immersiva