NOTÍCIES WEMIND

Quins beneficis aporta la Realitat Virtual a la salut mental?

Notícies

La realitat virtual ofereix possibilitats i opcions úniques per tal de tractar trastorns psicològics i fer recerca, avaluació i educació en l’àmbit de la salut mental. Ho explica el psicòleg Ivan Alsina-Jurnet en el webinar “RV i Salut: Conclusions de l’informe en RV 2020”, organitzat per la Fundació TIC Salut Social.

La Realitat Virtual (RV) és un mercat que ha crescut els darrers anys vinculat a la seva aplicació en l’àmbit de la salut. La Fundació TIC Salut ja va detectar en el darrer estudi del Mapa de Tendències que el 27% dels centres de salut ja utilitzaven Realitat Virtual i durant el 2019 s’han recollit més de 50 iniciatives en aquest àmbit.

La RV en l’àmbit de la salut mental

El dia 30 de juny es va presentar en un webinar les conclusions més destacades de l’informe, que es pot descarregar al web de la Fundació TIC Salut Social. A partir de l’estudi, sabem que la tecnologia de la RV s’aplica a moltes especialitats mèdiques, entre elles, a la salut mental i les teràpies. Ivan Alsina-Jurnet, professor de la UVic, director científic de Relax VR i director de continguts a Virtualium, va ser l’encarregat d’explicar com ha estat la implementació i utilització al llarg dels darrers anys de la Realitat Virtual en l’àmbit de la salut mental i quins beneficis pot aportar.

Quan s’utilitza la realitat virtual en l’àmbit de la psicologia o la psiquiatria, l’objectiu principal és generar emocions. El pacient passa a ser un agent actiu que pot interactuar i moure’s mentre se li estimulen diferents canals sensorials. Aquesta aproximació permet al pacient experimentar el que s’anomena “sentit de presència”, és a dir, pot experimentar emocions, sensacions i pensaments dins de móns virtuals relacionats amb les seves pors, que són pràcticament idèntics als que es podrien donar en el món real, tal i com conclouen nombrosos estudis científics.

La RV és accessible per als professionals?

“La tecnologia de la Realitat Virtual és molt accessible, fàcil d’utilitzar, i ens ofereix opcions i possibilitats que fa uns anys no podíem ni imaginar”, explica Ivan Alsina-Jurnet, que dona diverses opcions per a què qualsevol professional de la salut mental pugui tenir el seu propi equip de Realitat Virtual a baix cost.

Per exemple, Google Cardboard és un dispositiu que es pot utilitzar des de qualsevol smartphone i permet prescriure aplicacions de Realitat Virtual, per exemple, que li facin aprendre tècniques de relaxació per tractar l’ansietat. Està demostrat que els tractaments de Realitat Virtual són més seguits a casa pels pacients que els que es prescriuen amb altres mètodes tradicionals. També existeixen equips més sofisticats i amb més prestacions com Oculus Quest o Pico 2G, aparells que permeten estimular els canals tàctils o olfactius dels pacients.

On s’ha utilitzat la RV?

La RV, tal i com explica el psicòleg de la UVic, s’ha utilitzat en diverses àrees en salut mental:

  • Recerca: per crear alguns experiments o experiències que per motius legals o ètics no es podrien fer.
  • Educació: per fomentar un aprenentatge molt més experiencial. Per exemple, fa deu anys es va desenvolupar una app a la UB que creava pacients virtuals amb trastorns psicològics determinats. Això permetia als estudiants de psicologia o psiquiatria fer una exploració psicopatològica en profunditat i poder accedir al pacient les 24 hores o des de casa.
  • Avaluació: hi ha apps de realitat virtual dirigides a avaluar processos cognitius bàsics com l’atenció o la memòria que permeten fer diagnòstics acurats de trastorns com ara el TDAH.
  • Tractament psicològic: és l’àrea de major aplicació de la realitat virtual en salut mental. S’utilitza com una via per exposar els pacients a diferents contextos o interaccions socials complicades per a ells. El tractament es pot fer de manera controlada, gradual, sistemàtica i segura i també es pot combinar amb l’aplicació de tècniques tradicionals de psicologia.
Tractament de trastorns relacionats amb l’ansietat

Cal destacar que més del 70% de les apps de realitat virtual en l’àmbit de la salut mental que existeixen estan dirigides a tractar trastorns relacionats amb l’ansietat. Des de fòbies simples fins a trastorns complexos com l’estrès posttraumàtic o l’agorafòbia. “L’avantatge de la RV és que ofereix la possibilitat de crear jerarquies d’exposició personalitzades i adaptades a les característiques, a les necessitats i a l’evolució de cada pacient”, explica Alsina-Jurnet.

La Realitat Virtual s’utilitza també en altres àmbits com ara els trastorns alimentaris, les addicions o el control del dolor.

Alsina-Jurnet destaca que la RV està molt consolidada en l’àmbit de la recerca, però que encara hi ha pocs professionals que l’utilitzin en la seva pràctica clínica habitual. “Calen més accions formatives i una major regulació sobre les apps de Realitat Virtual que podem utilitzar en contextos clínics”, conclou l’investigador.

La xerrada completa es pot revisionar en aquesta pàgina.

realitat visrtual RV salut mental trastorns mentals