NOTÍCIES WEMIND

Estratègia, tecnologia i globalització: escenari de futur

Actualitat Empreses Jornades

Aprendre a competir en la incertesa, trobar l’equilibri entre explotar les capacitat actuals i explorar oportunitats de negoci i sobretot, dotar-se d’un ecosistema digital col·laborant amb partners tecnològics. Aquesta és part de la recepta de l’economista Xaver Ferràs, perquè les empreses puguin fer front al futur postcovid.

La crisi del Covid ha estat un gran accelerador. El que passaria en deu anys, passarà en deu mesos. La tecnologia s’ha convertit en el major driver econòmic de la història. Imprescindible per a la creació de riquesa i la distribució de prosperitat, inclús per a la nostra salut i supervivència.

Davant aquest context les empreses han de reposicionar-se per adaptar-se a un present i futur canviants. En la jornada ‘Estratègia, tecnologia i globalització: escenari de futur’, organitzada per ACCIÓ i pels 29 clústers del programa Catalunya Clúster sel passat 23 de juny, Xavier Ferràs, professor titular del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’ESADE, va analitzar quins seran aquests canvis i què poden fer les empreses per fer-hi front. Ho resumim en quatre punts:

  • Repensar la ciència, la tecnologia, la competitivitat i la globalització

Per primera vegada, hem pres connsciència que podem ser víctimes d’una pandèmia global que ho pot aturar tot. Uns mesos enrere això semblava impossible i més en un món desenvolupat, tant científica com tecnològicament, com el nostre. Però precisament han estat aquests països desenvolupats que han reaccionat més tard, prioritzant l’economia i no el benefici i la salut dels ciutadans.

L’equilibri dels països forts i dèbils va variant, i la crisi de la covid-19 ho ha evidenciat en un temps molt curt. Un exemple és la Xina, que ha liderat des del principi la batalla de la vacuna i la resposta a la pandèmia. En aquest sentit, Ferràs preveu una guerra freda tecnològica entre les primeres potències d’orient i occident.

  • Competir en la incertesa

L’escenari al que s’enfronten actualment les empreses no és el de sempre, és un present canviant a una velocitat vertiginosa. La possibilitat de planificar estratègicament és molt complicada i més aviat cal parlar d’una adaptació estratègica.

La transformació digital evoluciona molt ràpid. Els ordinadors són cada vegada més potents i a l’abast de tothom. Això afecta tant l’economia com la vida quotidiana. L’economia d’R+D funciona en base a elements de cost marginal zero. 

  • Disrupció total

Cap sector s’escaparà a la digitalització, per immòbil que sembli. L’empresa que no vulgui veure-ho es quedarà enrere tard o d’hora. Avui en dia hi ha una cadena de startups que competeixen a primer nivell en sectors tan consolidats com l’automoció.

El repte que es planteja a les empreses clàssiques, sigui quin sigui el seu tamany, és que es pensin quina seria l’startup que les pot destruir i crear-la. S’obre un nou horitzó empresarial que ha de trobar un equilibri entre explotar i explorar. Això consisteix en explotar les capacitats actuals però alhora mirar al futur i explorar les noves oportunitats de mercat.

  • Coevolució digital

L’empresa actual ha de ser capaç de dotar-se d’un ecosistema digital per anar investigant les noves opcions de negoci i poder competir-hi. No totes les empreses disposen de recursos per poder fer-ho, per aquest motiu el paper que poden jugar els clústers a partir d’ara és essencial. S’han de buscar partners tecnològics, no només dins del nostre sector, amb qui col·laborar i treballar junts per aconseguir un benefici comú.

Per a Ferràs, les empreses també han de col·laborar amb outsiders que ens facin treballar fora del core. Incubadores d’idees i gent fora del sistema empresarial tradicional que ens farà veure altres maneres de treballar i amb qui podem trobar solucions innovadores i revolucionàries.

Si voleu recuperar el vídeo del webinar, feu clic a aquest enllaç. També podeu baixar-vos la documentació a aquest altre.