NOTÍCIES WEMIND

Clústers, confluir per créixer…ara més que mai

Actualitat Notícies

Comunicar és molt més que parlar o publicar, fins i tot l´absència de missatge per exemple, és també una forma de comunicació.
Clusters

Comunicar és molt més que parlar o publicar, fins i tot l’absència de missatge per exemple, és també una forma de comunicació. L’activitat comunicativa està associada a tots els nivells: empresarial, institucional, sanitari i personal, és clar, per a cadascun de nosaltres. En l’àmbit professional, en un entorn de màrqueting, la comunicació defineix la personalitat d’una marca, i aquesta, els valors que hi representa. Però, què passa amb la comunicació en temps de crisi?
D’una banda hi ha una saturació de notícies relacionades amb el seguiment d’aquesta, un bla, bla, bla monotemàtic mentalment esgotador. D’altra banda apareixen les faules o “fake news”, molt potenciades per l’ús de les xarxes i el confinament, que generen malestar i distorsionen la realitat. Una realitat de la qual estem més pendents que habitualment i provoca un estat anímic més sensible.

Tanmateix s’obren oportunitats. Comunicadors de presència habitual en els medis es dilueixen, canvien les temàtiques i apareixen nous “speakers” amb propostes noves, enfocaments diferents i iniciatives que el públic recull i valora positivament. L’entorn digital ens fa a tots molt més partícips, tant en la creació de projectes com en la divulgació de continguts, alhora que afavoreix la llibertat d’expressió i la capacitat de fer arribar les opinions de més individus.

El Clúster Salut Mental Catalunya, té la missió de generar un ecosistema per a promoure la salut mental de les persones mitjançant la millora de la competitivitat de les entitats, la innovació, la transferència de coneixement i la col·laboració entre els diferents agents.
Per una entitat com el clúster, la comunicació és un dels seus eixos clau de treball, donant difusió a les activitats dels seus membres, visibilitat als esdeveniments, congressos i activitats formatives així com potenciant la projecció internacional de l’ecosistema salut mental i neurociències català.

Davant la situació de confinament el clúster reformula estratègicament les seves eines i formats comunicatius amb la finalitat de potenciar la participació dels socis i destacar el paper rellevant de les activitats i les propostes que s’estan fent davant la crisi. En aquesta línia, la secció estem treballant recull setmanalment dins el butlletí aquestes propostes, que també queden reflectides en aquesta nova secció dins la pàgina principal de la web del clúster. El nou format de Newsletter, que es publica cada dimecres, unifica els continguts d’actualitat amb Notícies, Notes de Premsa i Agenda. També incorpora un apartat de finançament on es troben propostes dels programes oberts a tots els nivells, regional, estatal i internacional on es poden consultar directament les bases a les webs originals. El Clúster Salut Mental segueix treballant en la seva cartera de projectes com la Xarxa d’Innovació de Noves Tecnologies (TECSAM), recentment concedit i presentant noves propostes Europees per crear noves cadenes de valor (H2020-INNOSUP-2020).
Per tancar el butlletí, l’apartat de Publicacions visibilitza les darreres entrades rellevants dins l’entorn clúster i sanitari, i la secció Altres mostra les propostes socials, culturals i formatives obertes que molts socis ofereixen gratuïtament.

Els clústers catalans impulsen la competitivitat, la internacionalització i la innovació entre 2.300 empreses. Ara unim esforços i creem una plataforma per compartir informació i oferir serveis transversals que permetin abordar els efectes de la crisi de la COVID-19. En aquest sentit, des del dia 25 de Març, s’estan realitzant seminaris en línia sobre teletreball, finançament, aspectes legals i normatius, competitivitat empresarial, salut mental, ciberseguretat, etc.
Els Clústers catalans s’uneixen per ajudar de forma transversal als seus socis a superar aquests moments d’incertesa i d’aturada de l’activitat a causa de la crisi de la COVID-19 mitjançant l’impuls d’una plataforma en línia en què es pot compartir consultes, dubtes i recursos i el llançament d’un programa de formació en línia.

Aquest programa s’inicià amb sis seminaris en format Webinar, d’una durada de 60 a 90 minuts, que tenen continuïtat amb deu noves propostes adreçades a la transferència d’informació sobre aspectes rellevants per a la gestió empresarial i emocional en el marc de la situació derivada de la pandèmia.

Al final de cada presentació, els participants poden fer preguntes i resoldre dubtes després de les exposicions. Les actuacions tenen l’objectiu d’estimular el sentiment de comunitat i de cooperació entre les empreses com a fórmula per assolir objectius compartits.

Podreu trobar totes les videoconferències i les presentacions a la pàgina web del Clúster. Així com les noves propostes en l’apartat d’agenda.

Clusters

Podeu accedir a la plataforma de Copernic des d’aquest enllaç.

La comunicació eficaç involucra diverses accions alhora, saber escoltar, mostrar empatia i sobretot proximitat i comprensió. La importància de la comunicació en l’àmbit de la salut és tot un repte per als professionals sanitaris, fins al punt que la comunicació impacta en la mateixa salut del pacient. Val a dir que l’expressió facial i el llenguatge corporal, la intensitat i el ritme de la veu juguen un missatge destacat del qual inconscientment transmetem, i que en aquests moments ens manca. Fins que recuperem doncs aquest retorn a la normalitat us convidem doncs a participar dels pròxims esdeveniments i proposar-nos noves temàtiques.

Seguim connectant…